Bondscoach heeft lof voor de eigen tactiek: Het liep allemaal perfect
Omgekeerde driehoek werkt wonderwel

Bondscoach heeft lof voor de eigen tactiek: "Het liep allemaal perfect"

28-03-2015 23:53

Qua namen had bondscoach Marc Wilmots geen grote verrassingen in petto voor de wedstrijd tegen Cyprus (5-0), maar toch kon hij de bezoekers op zijn eigen manier verrassen. Het was al een tijdje geweten dat hij op het middenveld met Radja Nainggolan, Marouane Fellaini en Axel Witsel ging spelen, maar hun onderlinge posities leken aanvankelijk wat vreemd.

Iedereen dacht dat Axel Witsel als nummer zes ging fungeren, Nainggolan als box-to-box en Fellaini als stormram achter te spitsen. Wilmots had een heel ander idee en zette Nainggolan vlak voor de defensie. Een tactische ingreep die werkte, want de Antwerpenaar speelde snel in en zorgde zo voor een goede balcirculatie. Wilmots had dat ook in gedachten, zo zei hij aan Sporza. "Ik ben niet voor niets enkele weken geleden naar Roma afgezakt. Ik vertelde Radja toen al dat ik hem alleen op de verdedigende middenvelder wilde uitspelen. Hij zet voldoende druk naar voren en speelt ook zeer gedisciplineerd."

Ook de andere twee speelden dus niet op de verwachte posities, Fellaini was de box-to-box en Witsel was een soort nummer tien. Die laatste rol werd natuurlijk in de praktijk vooral vervuld door Eden Hazard en in mindere mate Kevin De Bruyne. "Fellaini liet zien dat hij zich als box-to-box speler volledig in zijn sas voelt. Witsel deed het achter de spitsen uitstekend, waardoor De Bruyne en Hazard toch iets meer ruimte kregen. Het liep allemaal perfect op het middenveld. De toeschouwers hebben dan ook een mooie wedstrijd gezien met veel beweging en veel doelpunten.", besluit de coach.