Om naar uit te kijken: België - Cyprus, eindelijk eens een doelpuntenfestival?
Om naar uit te kijken

Om naar uit te kijken: België - Cyprus, eindelijk eens een doelpuntenfestival?

28-03-2015 13:22

Geen Jupiler Pro League, dit weekend, maar dat betekent niet dat er niets is om naar uit te kijken. Onze Rode Duivels nemen het zaterdag op tegen Cyprus, onze redactie zocht en vond 5 redenen om de wedstrijd zeker niet te missen.

De eerste cap van Batshuayi
Er ging een zucht van verlichting door de huiskamer van veel Rode Duivelfans, toen bekend werd gemaakt dat Michy Batshuayi eindelijk zijn eerste selectie binnen had voor de nationale ploeg. Maar de jonge Marseille-spits wil natuurlijk meer, en we kunnen het hem niet verwijten. Gezien het uitvallen van Lukaku en de onzekere vorm van Benteke, bestaat de kans dat Batshuayi zaterdag meteen al zijn eerste minuten mag maken voor de Duivels. En waarom ook niet, Batshuayi lijkt de ideale speler om een al murw gebeukte defensie helemaal uiteen te rijten. Eerste selectie, eerste minuten en eerste goal? Het kan!


De nieuwe gouden tandem: De Bruyne - Hazard
Beide heren zijn aan een zeer sterk, om niet te zeggen fantastisch, seizoen bezig bij hun respectievelijke clubs, maar samen hebben De Bruyne en Hazard nog niet het verwachte vuurwerk opgeleverd. Nochtans, volgens Hazard spelen ze graag samen, het is alleen wachten op de ideale gelegenheid om dat te laten zien. En laat Cyprus in onze ogen nu toch wel net die gelegenheid zijn. Ok, het is geen oefenmatch, maar de Cypriotische defensie is wel hét ideale proefkonijn voor De Bruyne en Hazard om hun samenspel - eindelijk - op punt te zetten. Wij voorspellen vuurwerk!


Eindelijk eens een doelpuntenfestival
De Rode Duivels speelden tot nu toe al zeven keer tegen Cyprus en geen enkele wedstrijd werd tot nu toe verloren, maar vlot is het nooit gegaan tegen de Cyprioten. Nooit wonnen de Duivels met meer dan drie doelpunten verschil en bij drie van de vijf wedstrijden die gewonnen werden bedroeg het verschil zelfs maar één doelpunt. Daar komt zaterdag echter verandering in, zeg dat wij het gezegd hebben. Cyprus mag dan een stugge tegenstander zijn, de Rode Duivels willen zich bewijzen. Bewijzen dat de negatieve kritiek onterecht is, bewijzen dat De Bruyne en Hazard wel degelijke kunnen samenspelen en bewijzen dat België echt wel wereldtop is op het vlak van voetbal. 4-0 lijkt ons een mooie uitslag om mee te beginnen.


Retro: Cyprus 0-1 België (1999)


Het centrale duo
Wie speelt er zaterdag centraal in de verdediging? Het is een vraag die momenteel op mening lippen brandt. Thomas Vermaelen zal het in ieder geval niet zijn, die zit thuis voor zijn TV en ook Daniel Van Buyten maakt weinig kans, want die is ondertussen toch al een tijdje gestopt. Maar wie dan? Toby Alderweireld? Die staat wellicht op de rechtsachter, Thomas Meunier is er immers niet bij en Athony Vanden Borre ligt momenteel niet in de bovenste schuif. Jan Vertonghen staat dan weer met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op de linksachter. Blijven over: kapitein Vincent Kompany, bezig aan een minder seizoen in Engeland, maar voor ons nog altijd incontournable, Nicolas Lombaerts, maar die ondervindt nog steeds last van zijn knie en heeft amper matchritme, Jason Denayer, maar die ontbeert dan weer de nodige internationale ervaring en het is weinig waarschijnlijk dat Wilmots hem zomaar voor de leeuwen gooit. Alhoewel, met Wilmots weet men natuurlijk nooit. Dan hebben we nog Laurent Ciman, maar die mag schijnbaar nooit spelen van de bondscoach. De laatste optie? Olivier Deschacht. Op zich is het al fenomenaal dat Deschacht er op zijn 34ste nog bij is, maar wij vrezen toch voor de speelkansen van 'Ollie'. Omdat wij Wilmots kennen - niet persoonlijk, maar we hebben de man wel al eens op TV gezien - opteren we toch maar gewoon voor Kompany en Lombaerts centraal. Of tovert hij alsnog een konijn uit zijn hoge hoed?


Annelien Coorevits oftewel mevrouw Deschacht
De laatste speelminuten van Olivier Deschacht bij de Rode Duivels dateren uit het jaar 2010. Tijdens de 0-2 zege op 8 november tegen Kazachstan stond de Anderlecht-verdediger 90 minuten op het veld. Vier dagen later tegen Oostenrijk haalde hij nog wel de selectie, maar nadien was het uit met de pret. En dus kregen we ook geen Annelien meer te zien in het stadion. Want geef toe - wij denk het ook - de enige reden dat Olivier Deschacht nog meemag met de Rode Duivels is omdat zijn vrouw er wel mag wezen. En ergens misschien ook wel omdat hij aan een uitstekend seizoen bezig is bij Anderlecht. Maar niet getreurd dus, Annelien zit zaterdag ongetwijfeld in het stadion (al wilde ze ons dat niet persoonlijk bevestigen), om manlief en ploegmaats aan te moedigen. Stijve nekken in de tribunes gegarandeerd, maar als de wedstrijd tegenvalt, is er tenminste toch nog iets moois te zien.