Grenzeloos: Walsen in Wenen, volksdansen in Istanbul en Engelse danse macabre
Vijf maartse affiches die we dit seizoen nog eens (kunnen) zien

Grenzeloos: Walsen in Wenen, volksdansen in Istanbul en Engelse danse macabre

06-03-2015 15:25

Bij VoetbalPrimeur.be staren we ons niet blind op de Jupiler Pro League. Elke vrijdag steken wij de grenzen over om uw voetbalweekend te plannen en pikken we er de meest intrigerende internationale affiches uit. Deze week een finale avant la lettre in Engeland, scoutingsverslagen voor uw Champions League-gids 2015-2016 in Spanje en Italië, en twee derby's die samen al bijna 700 keer gespeeld zijn.

Weense stadsderby nummer 311. Geeft je jammer genoeg geen vleugels
Bundesliga – zondag 8 maart: 16u30

De Weense derby is er niet eentje die meteen tot de verbeelding spreekt, maar is daarom niet minder heftig. Na de Old Firm is het de meest gespeelde stadsderby in Europa. Zondag staat nummer 311 op het programma. Zoals zo veel stadsrivalen heeft de ene (Rapid) zijn roots in de arbeidersbevolking, terwijl de andere (Austria) de club van de bourgeoisie was. Opvallend is wel dat beide ploegen zelfs hun oorsprong kennen in hetzelfde stadsdistrict.

Met vier ontmoetingen per jaar valt er elk seizoen wel iets te beleven, maar ook dit seizoen zullen de derby’s niet beslissen over de titel. Daarvoor is Red Bull Salzburg namelijk te autoritair. Rapid doet het met een tweede plaats en tien punten meer wel merkelijk beter dan nummer zes Austria. Het is wachten op de terugval van de energiedrankgesponsorde club om te kijken wie als eerste zijn zesentwintigste titel behaalt. Voorlopig kunnen de gezworen vijanden zich optrekken aan een stijgend toeschouwersaantal. Op een seizoen na is het al meer dan dertig jaar geleden dat de derby gemiddeld 20.000 toeschouwers lokte.

Azië versus Europa aan de wachtpost van beide continenten
Süper Lig – zondag 8 maart: 18u00

De kraker van het weekend komt uit Turkije en staat zondag op het programma. Noch het in Aziatisch Istanbul gelegen Fenerbahçe (Europees geschorst wegens omkoping), noch het Europese Galatasaray (uitgeschakeld door Anderlecht) heeft nog internationale zorgen aan het hoofd, dus doen de topclubs waar ze goed in zijn. Domineren in Turkije en elkaar ontlopen in de beker tot een mogelijke finale.

Dit seizoen zijn de grote drie echter allemaal van de partij. Besiktas, de tegenstander van Club Brugge in de achtste finale van de Europa League, moet op bezoek bij Sivasspor. Winst van hen en van Fenerbahçe thuis in de topper zou betekenen dat de drie ploegen na 23 speeldagen slechts door een punt gescheiden worden. Saillant detail: zowel Galatasaray als Fenerbahçe tellen momenteel negentien landstitels. Dit seizoen staat de tweede ster in het logo dus op het spel.

Wordt Atletico opnieuw de derde hond in de titelstrijd, of neemt Valencia de fakkel over?
Primera Division – zondag 8 maart: 21u00

Atletico Madrid tegen Valencia, dat is de nummer drie tegen de nummer vier in de Spaanse hiërarchie. Niet alleen dit seizoen, maar ook historisch. Ok, Athletic Bilbao telt twee titels meer dan Valencia, maar zes van hun acht kampioenschappen dateren van voor 1960. Van de 29 Liga’s die niet naar Barcelona of Real Madrid zijn gegaan, hebben de Colchoneros en Los Che er samen zestien veroverd.

Atletico doorbrak vorig seizoen de dominantie van Barcelona en Real Madrid, die de vorige negen titels onder elkaar verdeelden. De laatste ploeg die daar in 2004 in slaagde was, jawel, Valencia. Hoewel nog steeds briljant bij vlagen, is het al lang geleden dat Barça en Real zo kwetsbaar leken. Een achterstand van respectievelijk zeven en acht punten lijkt niet eens onmogelijk. Atletico en de ploeg uit de sinaasappelstad delen deze eeuw trouwens nog een zeldzaam feit. Allebei verloren ze namelijk een Champions League-finale van Real. Zondagavond spelen ze voor een plaats in het spoor van de leider.

Maandag voor de Champions League, in mei voor de beker?
Serie A – maandag 9 maart: 19u00

Opnieuw een topper op maandag in de Italiaanse hoofdstad. Lazio tegen Fiorentina is dit seizoen de nummer vier tegen de nummer vijf. Omdat Napoli, dat de derde plaats en het laatste Champions League-ticket bezit, Inter ontvangt, is de winnaar van dit duel misschien helemaal mee met de Napolitanen. De verliezer kan bijgebeend worden door Sampdoria (thuis tegen laagvlieger Cagliari) op plaats vijf, de laatste plaats die recht geeft op de Europa League.

Dit seizoen is Lazio tegen Fiorentina echter ook de mogelijke bekerfinale, en die kansen zijn donderdagavond enkel toegenomen. La Viola slaagde er namelijk als eerste ploeg sinds Bayern München in april 2013 in om Juventus in eigen huis te verslaan. Dat zijn 684 dagen. Ook Lazio mag ondanks een 1-1 tegen Napoli in eigen huis hopen op een finale. Op het vierde kwartier na was het namelijk baas, en het enige dat het zichzelf kan verwijten, is het aantal gemiste kansen. Deze wedstrijd staat op zich, maar voor een keer zullen de scouts naar een wedstrijd van hun eigen ploegen mogen kijken.

Gunners vragen Red Devils ten dans op het bal van de laatste kans
FA Cup – maandag 9 maart: 20u45

Een week na Chelsea – Tottenham staat er in Engeland opnieuw een bekerfinale op het programma. Eentje avant la lettre dan, want de twee grote rivalen van het Premier League-tijdperk proberen maandag hun seizoen te redden in de kwartfinale van de FA Cup. Arsenal is zo goed als uitgeschakeld in de Champions League en Manchester United moest het zelfs zonder Europees voetbal doen na een desastreus seizoen vorig jaar. Beide clubs lopen ook dit jaar achter de feiten aan, ondanks indrukwekkende lijst aan inkopen aan beide kanten (onder meer Alexis Sanchez en Danny Welbeck bij Arsenal en Angel Di Maria en Ander Herrera bij Manchester).

De enige overgebleven kans op een prijs is dus de FA Cup. Arsenal is de titelverdediger, en zou de Red Devils maar wat graag uitschakelen. Tijdens de prijzendroogte tussen 2005 en 2014 kwam er namelijk steevast hoongelach eenmaal Arsenal de titelstrijd moest opgeven en zich focussen op deze of gene beker, terwijl ze in Manchester met Chelsea uitmaakten wie de Premier League dat jaar zou binnenhalen. Wie wint, hoeft enkel Liverpool nog te vrezen in een van de laatste twee wedstrijden.