De voorspelling: 'Speeldag 29: puntenverlies in Brugge en dieptepunt in Henegouwen'
Vooruitblik op de aankomende speeldag

De voorspelling: 'Speeldag 29: puntenverlies in Brugge en dieptepunt in Henegouwen'

07-03-2015 16:30
1

In 'De Voorspelling' blikt de redactie van Voetbalprimeur.be vooruit op de aankomende speeldag van de Jupiler Pro League. Bij elke wedstrijd voorspellen we het resultaat. Ditmaal speeldag 29.

AA Gent - Lierse: winst thuisploeg
Zaterdag 20u

Met nog twee speeldagen voor de boeg staat Lierse nog altijd op de laatste plaats. Het moet dus dit weekend winnen. Helaas voor Lierse speelt het in Gent en die stad ligt geel en zwart niet. De laatste keer dat de Pallieters iets raapte op het veld van Gent dateert al van 2005. Wouter Vrancken voor de thuisploeg en Sacha Iakovenko voor de bezoekers zorgden destijds voor de 1-1-eindstand. In 2002 won Lierse voor het laatst in Gent. Marius Mitu (2X) en Arouna Kone waren de helden tijdens de 1-3-zege. De statistieken wijzen dus duidelijk op een thuisoverwinning. Dit keer volgen we de statistieken met veel plezier, mede vanwege het feit dat Gent met een goed gevoel aan Play-Off 1 wil beginnen en Moses Simon de achterhoede van Lierse nachtmerries gaat bezorgen.

Van ons mag het ook zoals in 1996 - 1997 worden. Toen eindigde het duel op 4-5. U herkent onder meer Bob Peeters, Sandy Martens en Eric Gerets.

KV Oostende - Waasland-Beveren: een gelijkspel
Zaterdag 20u

Het weireldploegsje van Marc Coucke is al een tijdje gered, maar daar is ook alles mee gezegd. Oostende verkeert al enkele weken in een mindere periode en heeft dringend nood aan een nieuwe driepunter. De kustploeg ging vorig weekend nog met 3-0 onderuit tegen KVC Westerlo, waardoor wellicht opnieuw andere spelers hun kans krijgen met het oog op volgend seizoen. Ook bij Waasland-Beveren draait het niet geweldig. De equipe van Guido Brepoels staat momenteel op de dertiende plek, maar is nog altijd niet gered. Aangezien er op de laatste speeldag nog een derby tegen Lokeren op het programma staat, moet er zaterdag tegen Oostende punten worden gesprokkeld. We houden het bij een gelijkspel.

Moeskroen-Péruwelz - Westerlo: winst voor de bezoekers
Zaterdag 20u

Na het verlies van vorige week lijkt de confrontatie tegen Westerlo de wedstrijd van de laatste kans te zijn voor Moeskroen-Péruwelz. De promovendus staat op een voorlaatste plek in het klassement en heeft dringend punten nodig als het Play-Off 3 nog wil ontlopen. Met tien nederlagen na elkaar zette het zelfs een record neer in de Jupiler Pro League. Dit weekend kan het alleen 'recordhouder' worden. Moeskroen speelde tegen Club Brugge zeer onmondig voetbal en legde de schuld voor het verlies bij het gedrag van Club-voorzitter Bart Verhaeghe, maar moet vooral naar zichzelf kijken. De promovendus lijkt daardoor dus ook tegen Westerlo weer een vogel voor de kat te worden. Bij de Kemphanen loopt het heel wat beter. De ploeg van coach Harm van Veldhoven stelde na de blamage tegen KV Kortrijk orde op zake met een 3-0-overwinning tegen KV Oostende. Met een knappe tiende plek in het klassement kan Westerlo gerust en zonder stress toeleven naar de wedstrijd tegen een angstig Moeskroen.

KV Kortrijk - Cercle Brugge: winst voor de thuisploeg
Zaterdag 20u

Niets is zeker in het leven en dat geldt ook voor KV Kortrijk en Cercle Brugge. KV Kortrijk is nog niet zeker van Play-off 1 en Cercle Brugge is nog niet zeker van Play-off 2. Beide ploegen doen er dus best aan om te winnen, maar zoals dat gaat in het voetbal, is er maar één ploeg die kan winnen. Met een gelijkspel schieten de twee niets op. Wie er dan uiteindelijk met de drie punten naar huis gaat in deze West-Vlaamse derby, vraagt u zich af? KV Kortrijk. De nederlaag tegen Anderlecht zindert nog na en de Kerels zijn altijd op hun best als ze iets recht te zetten hebben, vraag maar aan Westerlo. Bij Cercle kunnen ze alleen maar hopen dat ook Moeskroen en Lierse punten laten liggen.

Sporting Lokeren - Anderlecht: winst voor de bezoekers
Zaterdag 20u

Lokeren heeft Anderlecht in het verleden al kunnen verrassen (denk maar aan de 2-3 op de openingsspeeldag van vorig seizoen), maar de omstandigheden zitten deze keer niet goed. De Waaslanders verloren vorige week op Charleroi en zijn zo vrijwel uitgeschakeld voor Play-Off 1. Coach Peter Maes reageerde daar enorm teleurgesteld op en het is dus maar de vraag of hij zijn spelers kan opladen voor deze match: nu de hyperambitieuze ploeg niet bij de grote jongens mag meedoe, is het vet mogelijk van de soep. Van de andere kant: zelfs als Maes zijn ploeg gemotiveerd krijgt zal het aartsmoeilijk worden om iets te halen. Verdedigend staat het momenteel als een huis bij Anderlecht en in de aanval staat Aleksandar Mitrovic op het juiste moment vlijmscherp. Paars-wit lijkt dus de volle buit te gaan meepakken.

Racing Genk - Zulte-Waregem: winst voor de thuisploeg
Zaterdag 20u

Genk staat op een gedeelde zesde plaats met Charleroi. Genk heeft op de laatste speeldag nog een moeilijke match, want de Limburgers moeten naar Standard. Charleroi heeft het dan weer nu lastig met Club Brugge, maar op de laatste speeldag krijgen ze het iets gemakkelijker met Moeskroen. Hoe dan ook wordt het nog een spannende strijd om het laatste Play-Off 1 ticket, de drie punten zouden dus zeker welkom zijn voor Genk. Zulte-Waregem staat er slecht voor. De troepen van Franky Dury blijven met drie op achttien achter na de verloren match tegen KV Mechelen en moeten zich echt slepen naar het seizoenseinde. Voor Essevee zit er dus niet veel meer in, terwijl Genk eigenlijk moet winnen. Daarom denken we dat Racing Genk zaterdag de drie punten thuis zal kunnen houden.

KV Mechelen - Standard: winst voor de bezoekers
Zaterdag 20u

Voor Malinwa gaat deze wedstrijd enkel nog om de eer aangezien de Maneblussers al kansloos zijn voor Play-Off 1 en ook het moeras van Play-Off 3 niet meer hoeft te vrezen. De kans bestaat dus dat trainer Aleksandar Jankovic enkele vaste waarden rust gunt met het oog op Play-Off 2. Standard van zijn kant moet wel nog vol aan de bak. Willen de Rouches nog een rol van betekenis spelen in Play-Off 1 doet het er goed aan om de kloof met Club Brugge en Anderlecht niet nog hoger te laten oplopen. De Luikenaars verkeren wel in bloedvorm en met de teruggekeerde Mehdi Carcela en de stilaan naar zijn topniveau groeiende Imoh Ezekiel in de rangen moeten de jongens van José Riga de scalp van KVM kunnen pakken.

Club Brugge - Sporting Charleroi: Gelijkspel
Zaterdag om 20u

Club Brugge tegen Charleroi is de topper van het weekend. Beide ploegen mogen geen steekjes laten liggen. De Bruggelingen kunnen alle punten gebruiken om in polepositie aan de Play-Offs te starten. De Zebra's hebben de hete adem van KRC Genk in de nek om dat laatste plaatsje voor Play-Off 1. Het zal ongetwijfeld een bijzonder beladen duel worden in Jan Breydel. De vraag is natuurlijk hoe dat Club Brugge de afwezigheid van Victor Vazquez gaat opvangen. Charleroi is de ploeg in vorm. Dat vertrouwen kan wonderen doen. De wonderen zijn de wereld echter nog niet uit en dus is het best mogelijk dat de mannen van Felice Mazzu met een positief resultaat terug richting Charleroi trekken. Of de Zebra's voldoende paardekracht zullen hebben om de Brugse trein te doen stoppen, valt te betwijfelen. Maar een puntendeling is gezien de recente prestaties van beide teams verdedigbaar.