Geurtje aan schorsing Bolingoli en Van Damme: gaan de refs hier over de schreef?
Reviewcommissie nog niet op punt

Geurtje aan schorsing Bolingoli en Van Damme: gaan de refs hier over de schreef?

04-03-2015 09:34

Niemand zal ontkennen dat Boli Bolingoli en Joachim Van Damme een paar weekjes op de tribune moeten zitten voor hun zware overtreding, maar de zitting van de reviewcommissie kreeg toch vooral de lachers op zijn hand. Die commissie mag namelijk enkel ingrijpen als de ref niets gezien heeft, maar ze kregen allebei geel tijdens de match. De ref heeft het dus zeker wél gezien...of toch niet?

Boli Bolingoli had veel geluk dat hij geen rood kreeg na een stevige trap op Anders Nielsen van AA Gent. Hij kreeg geel, maar toch kan hij nog geschorst worden. Er moet echter wel eerst bewezen worden dat hij geen geel kreeg voor die fase (!), en daarom werd scheidsrechter Serge Gumienny uitgenodigd. Die gaf aan dat hij enkel "het begin van de tackle" had gezien. Dat bleek goed genoeg voor de commissie, maar uiteraard niet voor Club-advocaat Johnny Maesschalck. "Gaan we straks ook goals toekennen als alleen het begin van het schot is gezien? Ik vind dit een gevaarlijk precedent", laat hij weten aan Het Nieuwsblad.

De uitleg bij Van Damme was zo mogelijk nog erger. Jonathan Lardot beweerde dat hij zo gefocust was op de linker van Ibrahima Conté dat hij de trap op zijn rechter niet zag. Hij ging af op zijn assistent, die de fout nochtans ook niet gezien had. Anders had hij 'zeker rood gegeven', klonk het fijntjes. Het feit dat dit soort kunstgrepen nodig zijn om de reviewcommissie te laten werken bewijst wel dat er iets niet helemaal pluis is.