Al zes jaar geen Rode Duivel meer, maar: 'Ik droom van een EK of WK'
Vergeten Premier League-Belg draait een goed seizoen

Al zes jaar geen Rode Duivel meer, maar: 'Ik droom van een EK of WK'

30-01-2015 09:56

Bondscoach Marc Wilmots kampt door deze gouden generatie vaak met positieve selectieproblemen, maar op de rechtsachter zijn de Rode Duivels doorgaans niet zo sterk. Toby Alderweireld is eigenlijk een centrale verdediger, terwijl Anthony Vanden Borre en Thomas Meunier nog in België spelen en dus niet veel matchen met een hoog tempo afwerken. Ritchie De Laet kan een gulden middenweg zijn, maar Wilmots ziet hem niet staan.

De carrière van De Laet kreeg in 2007 een enorme boost, want toen werd hij schijnbaar uit het niets van Antwerp naar Stoke City gehaald. De totaal onbekende Belg speelde nauwelijks bij Stoke en ook een uitleenbeurt aan Wrexham werd helemaal niets, maar toch kwam hij in het vizier van Manchester United. Het jongensverhaal werd enkel mooier: De Laet kreeg een contract bij de Europese topclub.

Veel succes kende De Laet niet in Manchester, maar in tweede klasse lukte het de Antwerpenaar wel om progressie te maken. Bovendien promoveerde hij met Leicester City naar de Premier League en speelde hij daar dit seizoen al bijna twintig wedstrijden. Toch is de telefoon nog niet gegaan, maar hij geeft de hoop niet op:  "Ik heb niet het gevoel dat ze me onderschatten of niet kennen. Je moet maar naar de nationale ploeg kijken en dan zie je dat iedereen op een hoog niveau speelt bij een topclub. Dan is het altijd wat moeilijker voor hen die hetzelfde niveau halen bij een kleinere club”, zegt hij in Het Nieuwsblad. Ik speel zo goed mogelijk, waar ik ook sta, en hopelijk vindt de bondscoach me in maart al goed genoeg om me op te roepen. Want zo’n EK of WK, daar droomt elke voetballer van. Gewoon al je eigen land vertegenwoordigen zou me enorm trots maken.”

Een selectie voor De Laet is al geleden sinds 2009, toen België in Japan aan de Kirin Cup meedeed. Dat vriendschappelijke toernooi had echter weinig aantrek, waardoor België sowieso met een veredelde B-ploeg speelde. Een echte volwaardige cap heeft De Laet dus nog nooit gekregen.