Standard ziet vijftien schuldigen, maar Voetbalcel wil duizenden pv's
Iedereen die hielp met het ontrollen, wordt medeplichtig geacht

Standard ziet vijftien schuldigen, maar Voetbalcel wil "duizenden pv's"

27-01-2015 07:29

Zowel de club Standard als de Voetbalcel zijn erop gebrand om een statement te maken bij het vervolgen van de verantwoordelijken voor de tifo van zondag. De ene gaat daar evenwel iets verder in dan de andere.

Bij Standard focussen ze zich vooral op de verantwoordelijken die hen om de tuin geleid hebben in de aanloop naar de wedstrijd. "We hebben al een tiental fans kunnen opsporen. We moeten nog een naam plakken op minstens vijf andere verantwoordelijken. Daarna is het aan de Voetbalcel om het nodige te doen. De daders riskeren een stadionverbod van vijf jaar en een boete die kan oplopen tot 5.000 euro", zo laat de club weten aan Het Nieuwsblad.

De Voetbalcel laat in Het Laatste Nieuws echter weten dat de wandaad geen vijftien, maar drieduizend verantwoordelijken telt. "We gaan iedereen die meegedaan heeft aan het uitrollen ervan, identificeren en verbaliseren." De cel gaat de beelden bekijken van vlak voor het cruciale moment. "Op die manier hopen we alle supporters te identificeren die op tribune 3 hebben meegeholpen bij het uitrollen van het spandoek", aldus Ann Cossement.

"Het gaat om iedereen die zich op het moment van de feiten achter of vlak naast het spandoek bevond." Uiteindelijk gaat het over enkele duizenden supporters. Die zullen natuurlijk niet allemaal de maximumstraf krijgen, maar worden dus wel als medeverantwoordelijk beschouwd. "Wie geïdentificeerd wordt, krijgt binnen de zes maanden een proces-verbaal in de bus." Als statement kan dat tellen, maar ons lijkt het toch moeilijk om in je eentje zo'n gevaarte tegen te houden indien je helemaal niet akkoord was met de boodschap.