De Tien: beste spelers ter wereld van minimaal dertig jaar
Welke veteranen staan in de nadagen van hun carrière nog volop in bloei?

De Tien: beste spelers ter wereld van minimaal dertig jaar

28-11-2014 10:10
2

De meeste spelers takelen na hun dertigste steeds verder af. De vermindering van het fysieke vermogen is vooral terug te zien in de teruglopende snelheid en explosiviteit. Daarentegen neemt de ervaring en het inzicht alleen maar verder toe. Vandaag een overzicht van de tien beste dertigers ter wereld.

Andres Iniesta (30 jaar)
Behoort pas net tot de groep van dertigers, maar lijkt nu al veel minder belangrijk dan voorheen. De kleine Spanjaard vormde jarenlang de as van het succesvolle Barça-middenveld met Xavi, die zeker een vermelding in deze lijst verdient. Ook voor de nationale ploeg waren zij extreem belangrijk bij het winnen van de wereldtitel in 2010 en de Europese kampioenschappen in 2008 en 2012.

Carlos Tevez (30 jaar)
De manier van spelen van Carlos Tevez valt niet bij iedereen even goed in de smaak. Desondanks kunnen we de kwaliteiten van de robuuste Argentijn niet meer ontkennen. Op dertigjarige leeftijd manifesteert de aanvaller van Juventus zich verbazingwekkend goed met twee goals per drie competitieduels.

Andrea Pirlo (35 jaar)
Een schoolvoorbeeld van iemand die almaar beter wordt is Andrea Pirlo. Het tijdloze wonder van Juventus was altijd al van wereldklasse, maar is de afgelopen jaren minstens net zo bepalend als voorheen. De inmiddels 35-jarige Italiaan verloor dan wel wat snelheid en kracht, maar zijn wijsheid op het veld is niet te evenaren.

Xabi Alonso (33 jaar)
Veel mensen hadden hun twijfels bij zijn zomertransfer van Real Madrid naar Bayern München. De Spanjaard zou slechts gehaald worden voor de breedte, maar niets bleek minder waar. De 33-jarige middenvelder is onmisbaar geworden in de formatie van Pep Guardiola en heeft Toni Kroos direct doen vergeten in München.

Yaya Toure (31 jaar)
Yaya Toure behoort tot de laatbloeiers van de absolute wereldtop. De Ivoriaan brak eigenlijk pas echt door bij zijn huidige club Manchester City, waarmee hij afgelopen zomer de tweede landstitel in drie jaar behaalde. Deze allrounder is verdedigend ijzersterk, maar levert met zijn imposante rushes en kiezelharde schot ook in aanvallend opzicht een belangrijke bijdrage. Afgelopen seizoen speelde de 31-jarige Afrikaan beter dan ooit tevoren.

Bastian Schweinsteiger (30 jaar)
Bastian Schweinsteiger is één van de meest complete spelers ter wereld. Hij wordt gezien als de ideale opvolger van Philipp Lahm, die zich na het gewonnen WK als aanvoerder terugtrok uit het nationale team. Schweini is pas net dertig en hiermee de jongste veteraan in deze lijst. Deze middenvelder van Bayern München kan naar verwachting nog wel een aantal jaren mee.

Philipp Lahm (31 jaar)
Philipp Lahm lijkt al bij Der Rekordmeister te spelen sinds de oprichting van de club. Met zijn karrenvracht aan ervaring en zijn intelligente speelwijze zou je hem ouder schatten dan zijn huidige leeftijd van 31 jaar. De vleugelverdediger annex middenvelder stopte als international op het absolute hoogtepunt in zijn carrière, namelijk als kersverse Weltmeister.

Franck Ribéry (31 jaar)
Het is opmerkelijk hoe Franck Ribéry zijn snelheid en explosiviteit op 31-jarige leeftijd blijft verbeteren. De Franse geweldenaar snelt nog altijd met het grootste gemak langs welke verdediger dan ook. Deze man had meer erkenning verdiend voor zijn werk dan hij tot dusver gekregen heeft. Maar het kan nog steeds. Ere wie ere toekomt.

Zlatan Ibrahimovic (33 jaar)
Met al een imposante lijst van successen op zak hunkert Zlatan Ibrahimovic nog naar één prijs, de felbegeerde Champions League. De Zweed is nog steeds van onschatbare waarde voor zijn huidige club Paris Saint-Germain, maar zijn lichaam lijkt geschikt voor nog vijf jaar topvoetbal. Ibracadabra plaatste zich onlangs voor de knock-out fase van de Champions League.

Arjen Robben (30 jaar)
Van 'de man van glas' hebben we jaren geleden al afscheid genomen. Arjen Robben mag dan wel geen twintiger meer zijn, hij is fitter dan ooit. De vleugelaanvaller van respectievelijk FC Groningen, PSV, Chelsea en Real Madrid bracht Oranje hoogstpersoonlijk de derde plek op het WK 2014.