Veel talent in het zwart in aantocht, technologische hulp nog niet voor morgen
Paul Allaerts ziet veel talentvolle jonge scheidsrechters, en wil hen videobeelden gunnen

Veel talent in het zwart in aantocht, technologische hulp nog niet voor morgen

27-11-2014 12:08

Gisteren uitte ex-scheidsrechter Paul Allaerts al zijn ongenoegen over de kritiek op Marc Wilmots. Vandaag geeft hij in datzelfde 'Sporza'-interview zijn ongezouten mening over (onder meer) de evolutie van zijn eigen metier.

Hoewel Allaerts voorstander is van technologische hulp voor scheidsrechter, kunnen de kosten ervan nog niet verantwoord worden. "Doellijntechnologie is en blijft een te dure investering. We hebben maar vier fases gehad waarbij we de technologie hadden kunnen gebruiken. Drie waren correct beoordeeld, één niet. De videoscheidsrechter mag er voor mij op termijn wel komen. Als we snel de juiste informatie kunnen verkrijgen, zonder het goede verloop van de wedstrijd te beïnvloeden, denk ik dat we die stap moeten zetten."

Het voetbal an sich hoeft er volgens Allaerts niet onder te lijden. "Het helpt de scheidsrechter de juiste beslissingen te nemen en het systeem beschermt ook de spelers tegen zware fouten. Nog een pluspunt: het product voetbal blijft mooi. Laat ons hopen dat de wereldvoetbalbond FIFA de deur openzet voor de videoscheidsrechter."

Steeds jongere refs

De Belgische bond heeft ook een nieuw rekruteringsplan op poten gezet om jongeren al vroeg te verleiden tot de fluit. "Scheidsrechters beginnen er jonger en jonger aan. Nu kan je al op je 25e debuteren in de eerste klasse. Ik was er 31, toch een serieus verschil." Dat resulteert natuurlijk ook in kwaliteit. "Hout vasthouden, maar we zien toch vier à vijf jonge scheidsrechters met een enorm potentieel. Eén of twee kunnen in de toekomst Champions League fluiten, denken we en hopen we. Het belangrijkste vind ik dat de basis van de topscheidsrechters breder wordt, dat we niet altijd moeten teruggrijpen naar drie à vier scheidsrechters voor de topmatchen. Dat vinden de clubs ook belangrijk."