Belgische supporters hechten te veel belang aan de befaamde coëfficient
Nog een lange weg te gaan eer we plaatsjes winnen

Belgische supporters hechten te veel belang aan de befaamde coëfficient

27-11-2014 06:58

Over de UEFA-coëfficient bestaan er heel wat indianenverhalen. In een recente column uit het Nieuwsblad lezen we bijvoorbeeld deze passage: “Dan gaat het Belgisch coëfficiënt ook weer lekker de hoogte in. Dan beginnen er binnenkort twee Belgische ploegen meteen in de poulefase van de Champions League. Dan staan de supporters die nu hopen op het verlies van Anderlecht ineens ook op het kampioenenbal.” Het is mooi om hoog te mikken, maar dat laatste lijkt wel erg onwaarschijnlijk.

Champions League
Om twee rechtstreekse deelnemers te hebben in de Champions League moet België de zesde plaats ambiëren. Dat betekent dat ons clubvoetbal over een periode van vijf seizoenen beter moet zijn dan dat van Portugal of Frankrijk, allebei geregeld terug te vinden in de achtste of zelfs de kwartfinales van de Champions League. Bijna onmogelijk dus om die landen in te halen.

Europa League
Eén plaatsje stijgen van tien naar negen geeft ons ook al een hogere status, maar zelfs daar is er werk aan de winkel. We moeten dan rijzende ster Zwitserland en Turkije achter ons houden en tegelijk Nederland proberen in te halen, opnieuw op basis van vijf seizoenen. Als je weet dat Nederland vijf punten voorstaat en Anderlecht gisteren 0,4 punten kreeg voor zijn winst is dat een stevige berg om te beklimmen. Kunnen de Belgische ploegen over zo’n lange periode beter zijn dan de Nederlandse, Zwitserse en Turkse competitie? Misschien, als alles meezit. De beloning voor de negende plaats was vroeger een extra Europa League-deelnemer, vanaf 2016/2017 is het enkel een bye in de tweede voorronde voor de vierde van de Jupiler Pro League. Niet echt de moeite.

Een winst van eender welke Belgische ploeg is inderdaad goed voor de coëfficient, maar vooral om geen plaatsen te verliezen. En dan nog, om bijvoorbeeld een rechtstreeks ticket voor de Champions League kwijt te raken moeten we al zakken naar de dertiende plaats van het zieltogende Griekenland. Het één en ander wilt zeggen dat die coëfficient een mooi modewoord is om je mee te profileren als voetbalkenner, maar voor België momenteel niet zo gek veel betekent. Voor Belgische ploegen supporter je dus best uit chauvinisme, niet voor de cijfertjes.