De Tien: onbreekbare records in de complete voetbalhistorie
Welke prestaties worden naar alle waarschijnlijkheid nooit meer overtroffen?

De Tien: onbreekbare records in de complete voetbalhistorie

27-11-2014 10:10
1

Afgelopen weekend had Lionel Messi weer een groot aandeel in de overwinning van FC Barcelona op Athletic Bilbao (5-1). Hiermee vestigde hij zijn naam voor de zoveelste keer in de recordboeken. Voldoende aanleiding om eens het archief in te duiken. Vandaag een overzicht van de tien records die waarschijnlijk nooit meer verbroken worden.

Lionel Messi - La Liga-topscorer aller tijden
Messi mag zich na zijn hattrick van afgelopen zaterdag met 253 doelpunten topscorer aller tijden noemen van de Primera Division. Met zijn tweede doelpunt van de avond speelde hij het oude record van Telmo Zarra definitief uit de boeken. Ook voor Cristiano Ronaldo lijkt het een onmogelijke opgave om Leo nog te evenaren. De Portugees loopt 56 goals achter op de viervoudig wereldvoetballer van het jaar en is ook nog eens 869 dagen ouder.

Edwin van der Sar - Langste clean-sheet
In dienst van zijn laatste club Manchester United presteerde Edwin van der Sar het onmogelijke door 1.311 minuten geen tegendoelpunt te incasseren in de Premier League. Hierdoor bezit de voormalig doelman van respectievelijk Ajax, Juventus en Fulham de langste clean-sheet in de Engelse competitie aller tijden. Met deze opzienbarende reeks verbrak hij in het seizoen 2009/2008 het bijna veertig jaar oude record van de Engelse goalie Bobby Clark.

Francisco Gento - Champions League-koning
De legendarische vleugelspeler van Real Madrid won als enige zes keer de felbegeerde cup met de grote oren. De Spanjaard had hier acht finales voor nodig op het hoogste niveau voor clubteams. Alleen Paolo Maldini stond net zo vaak aan de aftrap van een Champions League-eindstrijd. De Italiaan won echter slechts vijf keer de beker.

Pelé - Hattrick Hero
Het Braziliaanse voetbalicoon keert steevast terug in het rijtje met 's werelds beste voetballers aller tijden. Met zijn onnavolgbare acties wist het fenomeen in het clubshirt 650 keer het net te vinden in 694 wedstrijden. Voor het nationale team scoorde Pelé 77 keer in 92 wedstrijden, waarin hij de Goddelijke Kanaries drie WK-trofeeën bezorgde. In totaal kwam de geweldenaar tot 92 hattricks, iets wat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo nooit zullen evenaren.

Brad Friedel - Langste onafgebroken reeks
De veteraan van Tottenham Hotspur was jarenlang de meest betrouwbare schakel van de Premier League. De sluitpost stond maar liefst 310 wedstrijden onafgebroken onder de lat in de Engelse competitie. Friedel begon zijn imposante reeks in het shirt van Blackburn Rovers en stond tussentijds ook nog bij Aston Villa onder de lat. Andre Villas-Boas bepaalde de hoogte van het record door Hugo Lloris aan te wijzen als eerste doelman van Spurs.

Real Madrid - Onoverwinnelijk in Europa
De Koninklijke flikte het onmogelijke door in de jaren vijftig maar liefst vijf keer op rij de Europa Cup I te winnen. Anno 2014 zijn de Europese topploegen meer aan elkaar gewaagd dan ooit tevoren. Sinds de invoering van de Champions League lukte het geen enkele ploeg om haar Europese titel te prolongeren.

Asmir Begovic - Meest verre doelpunt ooit
Stoke City-keeper Asmir Begovic roeide eind 2013 een terugspeelbal ietwat onbesuisd naar voren. Het complete Britannia Stadium veerde op toen het leder maar bleef stijgen en dertien seconden na de aftrap van het duel aan de andere kant in het net lag. De doelman van Southampton verkeek zich finaal op de harde stuit, waardoor een nieuw record was geboren. Het doelpunt staat genoteerd in het Guinness World Record met een afstand van 97,5 yard (89,15 meter).

AS Adema - Hoogste uitslag aller tijden
Het moge duidelijk zijn dat deze wedstrijd de fair play-prijs nooit zal winnen. SOE Antananarivo werd in de beslissende play-off-wedstrijd voor het Madagassische landskampioenschap zwaar benadeeld door de scheidsrechter, wat ze deed besluiten om de eerstvolgende wedstrijd 149 keer in eigen doel te schieten. AS Adema verscheen hierdoor automatisch in de recordboeken met de grootste overwinning aller tijden in de voetbalgeschiedenis op professioneel niveau.

Uruguay - Brazilië (WK 1950) - Hoogste toeschouwersaantal 
Door een compleet andere toernooiopzet tijdens het WK in 1950 werd de laatste groepswedstrijd van de tweede ronde tussen gastland Brazilië en Uruguay als finale beschouwd. Op papier waren 199.000 toeschouwers getuigen van de historische nederlaag van de Goddelijke Kanaries. Terwijl een gelijkspel volstond voor de titel, werd de 0-1 voorsprong in het laatste half uur alsnog uit handen gegeven (2-1). In totaal zouden zo'n 210.000 mensen zich naar binnen hebben weten te wurmen. Alleen al om de hedendaagse veiligheidsvoorschriften wordt dit aantal nooit meer overschreden. 

Lionel Messi - Meeste doelpunten in één jaar
Net als het begin van deze tien is ook het slotwoord voor het Argentijnse wonderkind. Lionel Messi was in het kalenderjaar 2012 doeltreffender dan welke andere speler dan ook in de internationale voetbalgeschiedenis. Met 91 doelpunten voor club en land liet hij zelfs de grote Gerd Müller achter zich. Zelfs Pelé zou nooit vaker dan 75 keer in één kalenderjaar doel treffen. In 2012 bleef de teller van Cristiano Ronaldo steken op 61 doelpunten, tot dusver het meest productieve jaar van de Portugees.