Nieuw idee voor WK in Qatar: De hitte is dan zelfs minder extreem dan in Brazilië
Winters WK is geen optie voor belangenvereniging van voetbalclubs

Nieuw idee voor WK in Qatar: "De hitte is dan zelfs minder extreem dan in Brazilië"

30-10-2014 15:07
4

Het WK van 2022 in Qatar moet in mei worden gespeeld. Dit zegt de ECA, de belangenvereniging voor voetbalclubs donderdag. Het is in mei namelijk een stuk minder warm dan in juni en juli, de reguliere WK-maanden.

Een toernooi in die maand heeft volgens de ECA niet veel gevolgen voor de voetbalkalender. Een WK in de wintermaanden, zoals FIFA-baas Sepp Blatter wil, heeft dat wel. De temperaturen in mei zijn tien graden minder hoog dan in juni en juli. In de avonduren van mei is het in Qatar zo'n dertig graden Celsius. ''De hitte is dan zelfs minder extreem dan tijdens de WK's in Mexico (1970 en 1986), de Verenigde Staten (1994) en Brazilië (2014)'', zegt ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge tegen persbureau Reuters.

De ECA hoopt dat het WK van start zal gaan op 28 april en 29 mei eindigt, waarbij er ook wedstrijden om elf uur 's avonds worden gespeeld. Dat was ook tijdens het WK in Brazilië het geval. ''Naar onze mening is dit de beste optie. Er wordt gelet op de temperatuur en we houden het traditionele clubseizoen zoveel mogelijk in stand.'' De competities zouden twee weken eerder dan normaal van start moeten gaan en er worden vaker midweekse speelrondes afgewerkt, als de ECA haar zin krijgt.

Voor Blatter is een WK in de zomer geen optie, maar een winters WK heeft als nadeel dat de competities twee maanden stil liggen. Daarbij komt nog dat de Olympische Winterspelen plaatsvinden in februari 2022. "De impact op de Champions League blijft beperkt in ons voorstel", stelt Rummenigge. "Bovendien hebben de Spelen dan helemaal geen last van het WK. We moeten dit serieus overwegen, het is een haalbare oplossing."