Wordt jeugdinternational eerste ooit die kan kiezen tussen Congo, Qatar en België?
Middenvelder reageert zelf op geruchten als zou hij al in de olietstaat getekend hebben

Wordt jeugdinternational eerste ooit die kan kiezen tussen Congo, Qatar en België?

23-10-2014 12:11

Paul-José M'Poku was een van de weinige sterkhouders die Standard deze zomer niet verliet. Nu bevindt hij zich op een zinkend schip, maar toch wil het jeugdproduct nog niet gezegd hebben dat hij al weg is.

De jonge dragende speler van de club uit Luik reageert geprikkeld op de vragen in Sport/Voetbalmagazine. "Er is nog niets definitief. Wie heeft gezegd dat alles al in kannen en kruiken zou zijn? Zie je op de website van Standard soms een officiële aankondiging? Neen. Het klopt dat er interesse is en dat er mondeling contact geweest is, maar we zullen in januari wel zien wat het wordt. Momenteel ben ik nog van Standard."

Als het tot een transfer komt, is M'Poku wel vastberaden om, net zoals Maxime Lestienne, meteen uitgeleend te worden. "Als ik teken bij Al-Arabi, dan ben ik van die club, maar dat wil niet zeggen dat ik er ook zou spelen. Geen sprake van dat ik ga voetballen in Qatar."

Dat geldt trouwens ook voor de nationale ploeg. "Geen sprake van! Spelen voor je land, dat betekent iets. Als ik voor Qatar zou voetballen, zou ik mezelf verkopen. Zelfs als dat uiteindelijk tot deelname aan het WK zou leiden. Al geven ze me tien miljoen, ik ben een man van principes." In Qatar hebben ze een modus operandi waarbij ze tegen het WK in eigen land in 2022 jonge Europese talenten speelgerechtigd willen krijgen voor de Qatarese nationale ploeg door ze in te lijven bij de ploegen in de competitie en ze daarna in Europese topcompetities te stallen.

Zijn geboorteland Congo wil M'Poku wel overwegen. "Congo volgt me ook op de voet. Ik werd onlangs nog gecontacteerd door de kapitein van de selectie, Yannis Youssouf Mulumbu , die bij West Bromwich speelt. Voor mij is dat een lastige keuze. Congo wil me er heel graag bij en ik krijg telefoontjes dat ze me nodig hebben. Met mijn vrienden praat ik vaak Congolees en ik spreek ook Lingala. Als ik video's zie, de spelers zie dansen en zingen voor de wedstrijd, dan spreekt dat me wel aan, ik hou van die sfeer."