De Tien: voormalig Real-spelers die met een dikke kras vertrokken uit Madrid
Welke tien spelers hebben zich nooit kunnen bewijzen in het maagdelijk wit?

De Tien: voormalig Real-spelers die met een dikke kras vertrokken uit Madrid

23-10-2014 10:10

Real Madrid is één van de grootste clubs ter wereld. Afgelopen seizoen behaalde de Spaanse grootmacht als eerste in de Europese historie zijn tiende Champions League-eindoverwinning (La Décima). Hiervoor gebruikte De Koninklijke veel exceptionele sterren, die helaas niet allemaal helemaal tot hun recht zjn gekomen in Madrid. Vandaag de tien spelers die teleurstellend terugkijken op hun periode in in het heilige wit van Real Madrid.

Rafael van der Vaart
Van der Vaart was jarenlang de publiekslieveling van Ajax en liet wekelijks zien waarom hij in de Europese top thuishoorde. Via Hamburger SV zou 'Raffie' zijn droomtransfer verdienen naar Real Madrid. De ex-Ajacied scoorde tijdens zijn debuut en had zijn eerste hattrick al snel te pakken bij De Koninklijke. Toch werd hem aan het eind van het seizoen vriendelijk verzocht te vertrekken. De Heemskerker kreeg geen rugnummer toegewezen en mocht niet meer met de selectie trainen. Desondanks bleef de 109-voudig international vechten voor zijn plek in Madrid, wat hem nog 26 optredens opleverde, vooral als invaller. De inmiddels 31-jarige middenvelder heeft zijn echte niveau helaas nooit gehaald in Spanje en bovendien ook niet een échte kans gekregen van de Real-leiding.

Jonathan Woodgate
Opgeleid bij Leeds United en door velen gezien als één van de meest complete spelers ooit. Na een geweldige periode bij Newcastle United werd de Engelsman hartelijk verwelkomd bij Real Madrid. Helaas kreeg hij te kampen met verschillende blessures en was zijn eerste seizoen in Spanje volledig gericht op revalideren. Na dertien maanden maakte Woodgate als 25-jarige eindelijk zijn debuut, wat een complete nachtmerrie zou worden. Met een eigen doelpunt en vervolgens een rode kaart werd zijn grootste angst werkelijkheid. Na maandenlang hard werken dwong de verdediger dan toch een basisplaats af. Helaas gooide nieuw blessureleed wederom roet in het eten, wat het einde betekende van zijn periode bij Real Madrid.

Royston Drenthe
Na een gouden tijd bij Feyenoord en zijn cruciale rol tijdens het EK 2007 onder 21 speelde Royston Drenthe zich in de kijker bij verschillende clubs van wereldfaam. Real Madrid hengelde de multifunctionele speler uitendelijk binnen voor veertien miljoen euro. Tijdens zijn debuut in Santiago Bernabéu tegen Sevilla maakte de Rotterdammer zijn mooiste doelpunt uit zijn carrière. Een schitterend tijdperk lonkte, maar het zou uitlopen op een fiasco. Na een ruzie met de toenmalige manager Bernd Schuster werd Drenthe zelfs uitgejoeld door zijn eigen aanhang. Op eigen verzoek werd hij niet meer opgesteld en later dat jaar uitgeleend aan Hércules CF. Inmiddels verdient de kleine dribbelaar zijn brood in het Engelse Championship bij Sheffield Wednesday.

Kaká
Het leek een geschenk uit de hemel toen de Braziliaanse spelmaker in 2009 voor 65 miljoen euro naar Madrid kwam. De verwachtingen waren hooggespannen voor de duurste Madrileen aller tijden tot dusver. Zijn komst werd echter direct overschaduwd door de wereldtransfer van Cristiano Ronaldo, die Manchester United ruim twee weken later verruilde voor de Spaanse hoofdstad. Kaká's talent kwamen niet maximaal tot uiting door verschillende blessures en de moordende concurrentie. Uiteindelijk zou de Braziliaanse technicus terugkeren naar AC Milan, wat wederom uitliep op een teleurstelling. Inmiddels slijt de wereldvoetballer van het jaar 2007 zijn dagen bij Orlando City SC in Amerika, dat hem in afwachting van het Amerikaanse seizoen onderbracht bij São Paulo.

Arjen Robben
Tegenwoordig wordt Arjen Robben genoemd in hetzelfde rijtje als spelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic. Tijdens zijn periode bij Real Madrid was dat heel anders. De watervlugge buitenspeler is in zijn carrière constant blijven groeien, behalve in het maagdelijk wit. Verschillende keren moest de Groninger de strijd staken door blessures, wat volgens de Madrileense staf kwam door een verkeerde loophouding. Gaandeweg het seizoen werd Robben belangrijker voor zijn team en vond steeds vaker het net. Door de komst van de nieuwe clubpresident Florentino Perez verloor de lichtvoetige dribbelaar het uitzicht op speeltijd in Madrid, hij vertrok naar Bayern München. De verdere ontwikkeling van zijn spel zal ook in Madrid niet onopgemerkt zijn gebleven.

Javier Saviola
Javier Saviola stond zeven jaar onder contract bij FC Barcelona. De laatste twee seizoenen werd hij respectievelijk verhuurd aan AS Monaco en Sevilla, wat hem deed besluiten de deur in Catalonië definitief achter zich dicht te trekken. De Argentijn mag geprezen worden voor zijn dappere overstap naar aartsrivaal Real Madrid, maar tot een goede verstandshouding zou het echter nooit leiden. Saviola werd derde spits achter Ruud van Nistelrooy en Raúl. Na een heuse schoonmaak in 2009 werd ook de Argentijn geslachtofferd, volgens de club vanwege 'financiële redenen'.

Wesley Sneijder
Ook Wesley Sneijder was onderdeel van de Nederlandse revolutie in 2007 in de Spaanse hoofdstad. Samen met de toetreding van eerdergenoemde landgenoten als Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Royston Drenthe werd de kleine Utrechter toegevoegd aan het sterrenensemble van Madrid. Net als Van der Vaart kende ook Sneijder een prima eerste jaar bij zijn nieuwe werkgever, hij werd direct landskampioen. Het daaropvolgende seizoen bleek Sneijder het goede gevoel te zijn verloren en was om miraculeuze redenen geen schim meer van de speler die hij eerder was. De Utrechter vertrok naar de Serie A, waar hij onder José Mourinho uitgroeide tot 's werelds beste aanvallende middenvelder van dat moment. Met Internazionale won Sneijder direct de landstitel, de Coppa Italia en de Champions League. 

Michael Owen
In zijn periode bij Liverpool was de Engelsman één van de beste spitsen ter wereld. Hij won dan ook de Gouden Bal in 2001. Tijdens zijn jarenlange dienstverband bij de Merseyside-club kreeg Owen sporadisch te maken met blessures en pikte hij altijd zijn doelpuntjes mee. In 2004 verkaste de goedlachse afmaker naar Real Madrid, waar compleet andere tijden aanbraken voor hem. Voor de eerste keer in zijn carrière kwam er een einde aan de ogenschijnlijk oneindige doelpuntenregen van de doelgerichte aanvaller, waar de ongenaakbare Owen zich nooit helemaal van wist te herstellen. Bij zijn volgende clubs Newcastle United en Manchester United kon hij het verschil nog maar zelden maken.

Klaas-Jan Huntelaar
Louis van Gaal benoemde Huntelaar ooit tot beste spits ter wereld in het zestienmetergebied. Deze goalgetter vond het net tot dusver overal met groot gemak. Zijn geweldige staat van dienst bij respectievelijk sc Heerenveen en Ajax leverde de nuchtere aanvaller een droomtransfer op naar Real Madrid. Zijn resultaten bij De Koninklijke waren helemaal niet onverdienstelijk, maar credits zou de Nederlander er nooit mee verdienen. Met acht doelpunten in dertien optredens als basisspeler wist Huntelaar ook in Spanje menig doelman te verschalken. Desondanks werd hij om onverklaarbare redenen binnen één jaar alweer doorverkocht aan AC Milan. Tegenwoordig plukt Schalke 04 wekelijks de vruchten van zijn geweldige kwaliteiten.

Nicolas Anelka
Eén van de grootste clubverslinders uit de voorste linie is Nicolas Anelka. De Franse aanvaller profileerde zich gedurende zijn gehele carière als fantastische afmaker, met uitzondering van zijn periode bij Real Madrid in 1999-2000. In 29 wedstrijden kwam de doelgerichte spits slechts 4 keer tot scoren. De kopsterke goaltjesdief had destijds problemen met zijn medespelers, de fans en coach Vicente del Bosque. Na één teleurstellend jaar keerde Anelka terug naar Paris Saint-Germain, waar hij eerder ook al zijn kunsten vertoonde. Zo'n vijftien jaar later heeft de 69-voudig international een geweldige staat van dienst over de hele wereld, behalve in Madrid. Of dit aan hem zelf lag laten we maar in het midden...