UEFA verdedigt omstreden keuzes: We hebben veel meer omzet gedraaid
"We dachten: waarom ontwijken we het weekend?"

UEFA verdedigt omstreden keuzes: "We hebben veel meer omzet gedraaid"

19-10-2014 21:55
3

De UEFA kijkt tevreden terug op de eerste ervaringen met de 'Week of Football', het nieuwe concept voor het interlandvoetbal in Europa. De bond verdedigt tevens de keuze om bij het komende EK 24 teams toe te laten.

Door de 'Week of Football' zijn de interlands nu verdeeld over een periode van donderdag tot dinsdag. Eerder werd er alleen op vrijdag en dinsdag gespeeld. "We dachten: waarom ontwijken we het weekend? Bovendien zorgde die opzet ervoor dat iedereen op zijn eigen land was gefocust", zegt UEFA-secreratis Gianni Infantino.

"Nu kan iedereen alle wedstrijden volgen en de kijkcijfers zijn veelbelovend. In het Verenigd Koninkrijk keken bijvoorbeeld zo'n 800.000 mensen naar de wedstrijd tussen Tsjechië en Oranje en ook in Duitsland en Italië keken er veel meer mensen. Bovendien hebben we veertig procent meer omzet gedraaid."

Daarnaast verdedigt Infantino de nieuwe EK-opzet, met 24 in plaats van 16 teams. Critici vinden dat de kwalificatiereeks én het toernooi daarmee ernstig worden gedevalueerd, maar daar is de UEFA-man het niet mee eens. "Van de 32 beste landen komen er 20 uit Europa. Dit geeft een kans aan bijna alle landen en dat zorgt voor een totaal nieuwe dynamiek in de kwalificaties."

"Cyprus versloeg Bosnië, Tsjechië en IJsland wonnen van Oranje en Albanië was te sterk voor Portugal. We hebben dus al een aantal fantastische resultaten gezien", aldus Infantino. "Bovendien is dit in lijn met de doelstellingen van de UEFA. We willen het voetbal ontwikkelen."