Sterker Ajax moet na arbitrale dwaling genoegen nemen met punt op Cyprus
Amsterdammers moeten genoegen nemen met punt

30-09-2014 22:34
30

Ajax is er op bezoek bij APOEL Nicosia niet in geslaagd om drie punten mee terug te nemen naar Amsterdam. De Nederlandse landskampioen kwam op voorsprong, maar zag de thuisploeg na een goedkope strafschop de gelijkmaker produceren (1-1).

Ajax startte voortvarend in Nicosia. Kolbeinn Sigthorsson, zaterdag tegen NAC nog goed voor drie doelpunten, miste na twee minuten een enorme kans op de openingstreffer. De IJslander kwam na negen minuten een paar centimeter tekort om een voorzet van Davy Klaassen binnen te glijden. De enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League beloonde zich na 28 minuten wel voor een veldoverwicht.

Lasse Schöne, hersteld van een liesblessure, stuitte nog op keeper Pardo. Maar vervolgens kon Lucas Andersen de bal in het verlaten doel schieten (0-1). De treffer was een mooie opsteker voor de talentvolle Deen die zijn beste momenten vooralsnog te vaak voor de trainingen bewaart. Het elftal van trainer Frank de Boer mocht domineren van Apoel Nicosia, dat drie jaar geleden met een beduidend betere selectie nog tot de kwartfinale van de Champions League reikte.

Serero mist in 'dying seconds'
Met vier Braziliaanse, drie Portugese, twee Cypriotische en een Spaanse en Ierse basisspeler trok de thuisploeg zich na balverlies ver terug op eigen helft. De kampioen van Cyprus wilde graag toeslaan na een foutje van Ajax maar kreeg eerst de helpende hand van de arbitrage toegestoken. Scheidsrechter Milorad Mazic liet aanvankelijk doorspelen toen Ricardo van Rhijn de bal met zijn borst beroerde en heel licht met een arm toucheerde. De Serviër floot alsnog voor een veel te zware straf op advies van een van zijn assistenten, die beduidend verder van Van Rhijn afstond dan de arbiter van dienst.

Gustavo Manduca eiste de strafschop op en stuurde Jasper Cillessen simpel de verkeerde hoek in (1-1). Ajax hield het meeste balbezit en zag Schöne en Sigthorsson van dichtbij missen. Jasper Cillessen ontsnapte aan een rode kaart toen de snelle Cillian Sheridan vlak buiten het strafschopgebied vloerde. Trainer De Boer probeerde met het inbrengen met Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi een beslissing te forceren. Dat mislukte, ook omdat Thulani Serero in blessuretijd een enorme kans miste.

Nu twee keer Barcelona
Ajax staat na twee duels en twee punten derde in de groep, achter Paris Saint-Germain (vier punten) en FC Barcelona (drie punten). De formatie vervolgt de Champions League met een tweeluik met FC Barcelona. Paris Saint-Germain kan tijdens twee krachtmetingen met Apoel Nicosia een voorschot op de volgende ronde nemen.