De Tien: spelers met de meeste Champions League-duels achter hun naam
Welke grootheden speelden het vaakst op het allerhoogste podium voor clubteams?

De Tien: spelers met de meeste Champions League-duels achter hun naam

01-10-2014 10:10
1

Elke speler op de Europese velden droomt maar van één ding, het winnen van die felbegeerde 'cup met de grote oren'. Spelen op Champions League-niveau is het hoogst haalbare podium voor Europese clubteams. Hier komt talent, ervaring en doorzettingsvermogen samen en alleen de allergrootste spelers houden zich er staande. Wie hebben in de loop der jaren de meeste wedstrijden gespeeld in het miljoenenbal?

10. Gary Neville en Paolo Maldino (109 wedstrijden)
Deze twee verdedigers staakten de strijd in de Champions League beiden na 109 duels. Daar waar Manchester United steevast kon rekenen op Gary Neville, speelde Paolo maldini zijn gehele carrière voor AC Milan. Deze oud-profs kunnen nog even genieten van hun plekje in de top tien, maar worden dit jaar naar alle waarschijnlijkheid ingehaald door Ashley Cole. AS Roma speelt dit seizoen minimaal nog vier Champions League-wedstrijden, en de teller van de Engelsman staat momenteel op 106 duels.

9. Thierry Henry (112 wedstrijden)
Thierry Henry en Arsenal zijn voor eeuwig onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondanks dat hij ook in de Champions League uitkwam voor FC Barcelona en AS Monaco, speelde de Fransman verreweg de meeste internationale wedstrijden voor de club uit Noord-Londen. Tegenwoordig verdient de sympathieke aanvaller zijn brood bij New York Red Bulls.

8. Carles Puyol (115 wedstrijden)
De ex-verdediger van FC Barcelona hing zijn kicksen afgelopen zomer aan de wilgen, maar won met de Catalaanse club zo'n beetje alles wat er te winnen viel. Maar liefst 115 keer verscheen de langharige centrumverdediger aan de aftrap van de kampioenenleague. 

7. Roberto Carlos (120 wedstrijden)
Roberto Carlos imponeerde jarenlang als opkomende back bij Real Madrid met zijn kiezelhard schot. In zijn toptijd hadden de dijen van deze kleine Braziliaan een omtrek van maar liefst 58,5 centimeter. Hij zou dan ook beschikken over het hardste schot ter wereld.

6. Paul Scholes (124 wedstrijden)
De aanvallende middenvelder Paul Scholes kan als geen ander meepraten over clubliefde. In negentien jaar trouwe dienst speelde de Engelsman 124 Champions League-duels voor The Red Devils. Twee keer kwam de 66-voudig international als toernooiwinnaar uit de strijd.

5. Clarence Seedorf (125 wedstrijden)
De hoogst geklasseerde Nederlander in deze lijst is Clarence Seedorf. Dat je als speler 125 keer een Champions League-duel speelt is al een prestatie op zich, maar Seedorf is ook de enige persoon ter wereld die als speler met drie verschillende clubs de felbegeerde trofee won. De 87-voudig international was succesvol met Ajax, Real Madrid en AC Milan.

4. Ryan Giggs (141 wedstrijden)
Ook Ryan Giggs deelde mee in het Europese succes van Manchester United in de jaren 1999 en 2008. Momenteel functioneert hij binnen de club als assistent-trainer van Louis van Gaal. Het zal hem pijn doen dat zijn club dit jaar geen Europees voetbal speelt, al is hij hierdoor in de toekomst alleen maar moeilijker voorbij te streven met zijn aantal Champions League-duels voor United.

3. Iker Casillas (141 wedstrijden) 
Iker Casillas is als laatste overgebleven van het Madrileense gouden tijdperk met spelers als Raúl, Zinedine Zidane en David Beckham. De Spaanse doelman werd twee jaar geleden door de toenmalig coach José Mourinho gepasseerd en stond vorig seizoen onder Ancelotti alleen bij bekerwedstrijden tussen de palen. Zoals het een echte prof betaamt deed hij dit geweldig en won 'Décima', ofwel de tiende Champions League-titel voor Real Madrid.

2. Raúl (142 wedstrijden)
Deze Spaanse doelpuntenmachine speelde tot afgelopen dinsdag de meeste officiële Champions League-duels, maar raakte dit record onlangs kwijt aan Xavi Hernandez van FC Barcelona. Op dit moment is de Madrileense cultheld nog topscorer aller tijden in het Europese hoofdtoernooi, maar Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zitten hem op de hielen.

1. Xavi Hernandez (143 wedstrijden)
Na zijn invalbeurt van dinsdagavond tegen Paris Saint-Germain is Xavi Hernandez de meest ervaren Champions League-speler in de historie. Met 143 wedstrijden laat hij het eeuwig clubicoon Raúl González Blanco van aartsrivaal Real Madrid voor eeuwig achter zich.