FIFA gooit roet in het eten voor Belgische clubs die spelers willen opleiden
Nieuwe regel zorgt voor kopzorgen bij Club Brugge

FIFA gooit roet in het eten voor Belgische clubs die spelers willen opleiden

30-09-2014 09:00

De FIFA maakt het wel heel moeilijk voor Belgische clubs om goede spelers op te leiden. Door een nieuwe regel kunnen buitenlandse clubs in de toekomst jonge spelers voor een spotprijs weghalen.

Onder meer Peter Verbeke, Coördinator Recruitment van de Club Brugge Academy is niet tevreden met de nieuwe regel. "Concreet betekent dit dat als een door een Belgische club opgeleide speler op zijn zestiende vertrekt en een contract tekent bij een Engelse club wij nog slechts recht hebben op 115.000 euro. Vier keer 10.000 euro en één keer 75.000 euro."

"Vroeger hadden wij recht op 375.000 euro, vijf keer 75.000 euro. Vertrekt hij op zijn vijftiende, dan kost het de Engelse club slechts 40.000 euro", legt hij uit aan Het Laatste Nieuws.

"In gesprekken met Engelse collega's hoorde ik vaak dat de hoge opleidingsvergoedingen een belemmering zijn om sneller spelers vanuit België aan te trekken. Meer dan 300.000 euro betalen voor een 16-jarige is niet niets, zelfs niet voor Engelse clubs."

"De bovenstaande aanpassing houdt voor ons dus een belangrijk nadeel in, in die zin dat Engelse clubs een bijkomende horde zien wegvallen om Belgische jeugdspelers aan te trekken."