Reviewcommissie na review nu ook juridisch klaar voor de dienst
Commissie kan vanaf volgende speeldag opnieuw scheidsrechterlijke beslissingen herzien

Reviewcommissie na review nu ook juridisch klaar voor de dienst

16-09-2014 13:39

Drie weken nadat sportadvocaat Johnny Maesschalck de vloer aanveegde met de reviewcommissie heeft de KBVB aan persagentschap Belga laten weten dat de commissie klaar is voor een herstart.

De achterliggende motivatie is lovenswaardig, maar toen de commissie eind augustus voor het eerst in werking trad om overtredingen van Renato Neto (AA Gent) en Ismaïla N'Diaye (Cercle Brugge) te herzien, werd ze meteen onbevoegd verklaard doordat de samenstelling ervan ongeldig was. De leden zijn aan de slag bij andere bondsinstanties, waardoor ze niet kunnen zetelen in een onafhankelijke commissie.

Het Bondsparket aanvaardde de uitspraak en besloot om de reglementen te wijzigen. Leden kunnen nu definitief benoemd worden, waardoor hun beslissingen en die van de commissie wel rechtsgeldigheid hebben. Daarnaast vond de KBVB ook een gaatje in de FIFA-wetgeving. Terwijl artikel 77 uit de code wel zegt dat beslissingen van de scheidsrechter enkel in geval van flagrante fouten teruggedraaid mogen worden, zijn individuele federaties wel vrij om dat artikel vrijer te interpreteren. "De commissies van de FIFA gebruiken dat reglement enkel indien een scheidsrechter zich van speler vergist, wij kiezen ervoor om daar een bredere invulling aan te geven", luidt de uitleg.

Vanaf volgende week kunnen spelers dus weer op het matje geroepen worden. Controversiële acties van de voorbije speeldagen, zoals het incident met Steven Defour afgelopen zaterdag, kunnen niet meer bestraft worden omdat de commissie niet met terugwerkende kracht functioneert.