Feyenoord stelt ook in Oekraïne zwaar teleur en moet nog vol aan de bak
Te Vrede redt punt voor zwakke Rotterdammers

Feyenoord stelt ook in Oekraïne zwaar teleur en moet nog vol aan de bak

21-08-2014 21:36
19

Feyenoord heeft de juiste vorm nog lang niet te pakken. De ploeg van Fred Rutten kon donderdagavond op bezoek bij het bescheiden FC Zorya Lugansk vrijwel geen moment echt overtuigen en moest genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel.

Het resultaat waarmee Feyenoord donderdag uit Kiev naar Rotterdam vliegt, is goed, al zal het povere spel tegen de nummer zeven van Oekraïne voor weinig zelfvertrouwen zorgen. De Rotterdammers speelden donderdag in de laatste voorronde van de Europa League met 1-1 gelijk tegen het Oekraïense Zorya Lugansk en verwierven zich daarmee een goede uitgangspositie om voor het eerst in zes jaar de groepsfase van de Europa League te halen. Volgende week donderdag is de return in De Kuip.

Onder toeziend oog van minister Frans Timmermans, zo'n vijftig Feyenoordsupporters en verder niet al te veel toeschouwers in het Valeri Lobanovski-stadion van Dinamo Kiev had Feyenoord in de beginfase het initiatief tegen de ploeg uit Loehansk. Vooral via Ruben Schaken rukten de Rotterdammers soms gevaarlijk op richting het Oekraïense doel. Tonny Vilhena schoot na een kwartier echter ruim over bij de tweede paal op een afgemeten voorzet van de buitenspeler. Grootste kans in die fase was voor Jordy Clasie, die zijn schot uit een vrije trap uit de hoek gedoken zag worden door de Oekraïense doelman.

Tegen de verhouding in was het plotseling raak aan de andere kant. De eerste kans voor Zorja betekende ook direct de eerste goal toen Makism Bili een vrije trap door de uitlopende muur keihard in de linkerhoek schoot, buiten bereik van doelman Erwin Mulder. De tegengoal leidde even tot paniek bij Feyenoord, met onder meer een gele kaart voor Jean-Paul Boëtius en een daaropvolgende vrije trap die maar net naast zeilde.

Feyenoord herpakte zich en kwam nog voor rust op gelijke hoogte. Luke Wilkshire stoomde op aan de rechterflank en gaf een perfecte voorzet op Mitchell Te Vrede, die voor zijn man kwam en het zo waardevolle uitdoelpunt maakte.

Na rust toonde de 'thuisploeg' wat meer aanvallende intenties. Na een uur spelen leidde dat tot een hachelijke situatie voor het doel van Mulder, die eerst een schot van Pilip Budkivski tegenhield en daarna zag hoe Clasie met gevaar voor eigen leven Oleksandr Karavaiev de kans op de rebound onmogelijk maakte door de bal weg te roeien. Kort daarvoor had Mulder zich al moeten strekken om een vrije trap van Ruslan Malinovski uit de korte hoek te ranselen.

Terwijl de ongeveer honderd meegereisde fans uit Lugansk zich lieten horen met anti-Russische spreekkoren, moest Mulder wederom reddend optreden om Dmitri Khomtsjenovski van scoren af te houden. In de slotfase - die werd opgeluisterd door het zingen van het Oekraïense volkslied door de toeschouwers op de tribune - werd Te Vrede de bal afhandig gemaakt voor hij in kansrijke positie tot een schot kon komen. In de allerlaatste minuut kopte Vilhena net naast. (ANP)