Armoedig Feyenoord mag door late strafschop nog hopen
Rotterdammers kansloos onderuit tegen Besiktas: 1-2

Armoedig Feyenoord mag door late strafschop nog hopen

30-07-2014 21:53
35

Feyenoord heeft woensdagavond laten zien nog lang niet klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. De ploeg van de nieuwe trainer Fred Rutten speelde in de voorronde van de Champions League tegen Besiktas ver onder de maat, maar mag door een late strafschop blijven hopen op succes: 1-2.

Het lucratieve vertrek van vier bepalende spelers kan Feyenoord met de huidige selectie nog niet goed opvangen. Dat bleek woensdagavond in een soms onrustige Kuip. De eerste wedstrijd tegen het Turkse Besiktas in de derde voorronde van de Champions League leverde voor de uitgedunde ploeg van Rutten een nederlaag op. Volgende week is de loodzware return in Istanbul.

Met elf Nederlandse spelers in het basisteam begon Feyenoord zeker niet onaardig aan de eerste serieuze wedstrijd van het seizoen. Vooral over de rechterflank kwam de thuisploeg een paar keer goed door op de Turkse helft. Wesley Verhoek, als rechtsbuiten, en Ruben Schaken, als verrassende rechtsback, lieten beiden in de beginfase prima voorzetten zien. Centrumspits Mitchell te Vrede, die de ondankbare taak heeft om de trefzekere publiekslieveling Graziano Pellè (naar Southampton) in De Kuip te doen vergeten, kon zich echter niet onderscheiden.

Schaken moest als rechtsback de offensieve rol van Daryl Janmaat (naar Newcastle) overnemen. Met ook Sven van Beek in het hart van de defensie voor Stefan de Vrij (Lazio) en Terence Kongolo links achterin voor Bruno Martins Indi (FC Porto) zag zeker de Rotterdamse defensie er vrijwel geheel anders uit dan vorig seizoen. Aanwinst Khalid Boulahrouz moest nog op de bank beginnen.

In de dertiende minuut kreeg het frisse Feyenoord een zware domper te verwerken. Uit een hoekschop kon de eenzame spits Mustafa Pektemek met dank aan routinier Joris Mathijsen ongehinderd inkoppen, 0-1. Daarna was de ploeg van Rutten het vertrouwen en het overzicht kwijt. Met name linksbuiten Jean-Paul Boëtius grossierde in mislukte acties.

Ook na de pauze zat er te weinig lijn in de aanvalsopbouw van Feyenoord. Het toch wel goed ingespeelde middenveld, met de vertrouwde namen Clasie/Immers/Vilhena, kon geen tempo, variatie en techniek in de wedstrijd brengen.

Na een uur kwam Boulahrouz voor Schaken erin, waarna Van Beek als rechtsback verder ging. Feyenoord bleef echter tamelijk machteloos, ook met invaller Elvis Manu. Dankzij een eigen treffer van Boulahrouz, na weer een enorme fout van Mathijsen, kwam Besiktas in de zeventigste minuut op 0-2. Een benutte strafschop van Te Vrede in de extra tijd, nadat Manu was neergehaald, zorgde toch nog voor een beetje hoop in De Kuip: 1-2. (ANP)