FIFA blijft achter Rusland staan: 'Een boycot heeft geen effect'
Wereldvoetbalbond reageert op berichten over boycot

FIFA blijft achter Rusland staan: 'Een boycot heeft geen effect'

25-07-2014 12:10
30

De wereldvoetbalbond FIFA is absoluut geen voorstander van een boycot richting het WK 2018 in Rusland. Dat schrijft de bond vrijdag in een verklaring op haar officiële website.

Daarmee reageert de FIFA op geluiden dat het WK niet in Rusland gehouden moet worden. Die suggestie ging op na de vliegramp met MH17, waarbij Rusland wellicht een rol heeft gespeeld. De toedracht van de ramp wordt nog onderzocht.

'Als wereldvoetbalbond juichen we elk vreedzaam en democratisch debat toe', begint de bond in een verklaring. 'De FIFA betreurt elke vorm van geweld en zal de toernooien georganiseerd door de FIFA gebruiken om de dialoog aan te gaan en onderlinge vrede te promoten. De historie heeft uitgewezen dat het boycotten van sportevenementen of het aangaan van de confrontatie niet de meest effectieve manier is om problemen op te lossen.'

'Het WK met zijn wereldwijde uitstraling kan een krachtige katalysator zijn voor constructieve gesprekken tussen inwoners en regeringen. Het WK kan sociaal maatschappelijke vooruitgang brengen. Het toernooi verenigt teams en landen van over de hele wereld. De FIFA is ervan overtuigd dat het voetbal, en het WK in het bijzonder, voor een positieve verandering kan zorgen in de wereld. Maar voetbal kan niet gezien worden voor een oplossing van alle problemen, zeker niet de problemen die met de wereldpolitiek te maken hebben.'

'We hebben in het verleden gezien dat het WK veel goeds kan brengen. De FIFA gelooft dat dit ook het geval zal zijn bij het WK 2018 in Rusland', zo besluit de FIFA. Onder meer John van 't Schip pleitte vorige week voor een boycot van het WK in Rusland.