'Grote verandering in Engeland, salarisplafond op komst in Premier League'

'Grote verandering in Engeland, salarisplafond op komst in Premier League'

29 april - 18:31
6

Alle Premier League-clubs hebben een mondeling akkoord bereikt over een zogeheten spending cap vanaf het seizoen 2025/26. Deze regel moet ervoor zorgen dat grote clubs niet zomaar honderden miljoen euro's kunnen uitgeven op de transfermarkt. Dat meldt onder meer The Athletic maandagmiddag. 

Er zijn zestien clubs akkoord gegaan met deze nieuwe regel, die ingevoerd wordt om te voorkomen dat de rijkste clubs op langere termijn blijven domineren in de competitie. Er wordt gekozen om de kleinere clubs meer in bescherming te nemen tegen de enorme geldbedragen die de grote clubs kunnen neerleggen voor nieuwe spelers. Diverse clubs hadden hun ongenoegen al geuit over de groeiende verschillen tussen de topclubs en de rest.

Tijdens een referendum in Londen werd er een besluit genomen over het wel of niet invoeren van deze maatregel. Er stemden drie clubs tegen de nieuwe regel: Manchester City, Manchester United en Aston Villa. Chelsea heeft gekozen om geen stem uit te brengen. Alle andere clubs waren het eens met de regel om de financiële verschillen te verminderen.

De regel houdt in dat alle Premier League-clubs vanaf het seizoen 2025/26 een vaste uitgavenlimiet krijgen. Deze limiet zou dan per seizoen ingesteld worden op een bedrag dat gelijk staat aan vijf keer de minimale televisie-inkomsten. Op basis van de meest recente televisie-inkomsten zou dat betekenen dat club een bedrag van ongeveer 600 miljoen euro zouden mogen spenderen aan spelers. Hieronder vallen onder meer de transfersommen, salarissen en betalingen aan zaakwaarnemers.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.